Karma és karmikus adósságok

Általános

A közelmúltban elérkezett az ideje egy karmikus adósság törlesztésének az életemben. Valójában évek óta ismerem azt a személyt, akivel lezárult a karmám egy sok-sok élettel ezelőtti adósság rendezésével. Megnyugtató érzés érkezett meg a lelkembe akkor, amikor ez megtörtént, és megszűnt végre az a bűntudattal és szégyennel vegyes késztetés, hogy tartozom Neki.

2016 őszén, amikor részt vettem Sumant Kaul, indiai mester karma tudatosság tanfolyamain, elkezdtem intenzívebben foglalkozni a Karma Törvényével, és figyelmemet tudatosan ráfókuszáltam azokra az eseményekre, amelyeket ez az energia elkezdett mutogatni nekem. Azóta nagyon sok változáson ment át az életem, mert aki a Karma Törvényével dolgozik, annak a terébe belép az Igazság Törvénye is, és “Ők ketten” már nem engednek a felszínen lavírozni.

Aki hoz egy tudatos döntést, és kijelenti, hogy ezentúl a Karma Jóga elveit követi, annak bizony onnantól fogva nagytakarítás indul el az életében. Átalakulnak a kapcsolatai, és ami nem támogató, az egyszerűen eltűnik. Személyes tapasztalatom, hogy olyan barátságok szakadnak meg hirtelen és érthetetlen módon, amelyekről nem gondoltuk volna. Egyszercsak eljön az a pillanat, amikor már nem beszélünk közös nyelvet, nem azonosak a célok és az elvek, és szétkapcsolódunk. Ez nem jó vagy rossz, pusztán szükségszerűség, mert minden érintett így tudja járni a maga útját.

A cselekedeteink által (amely alatt nem csak a fizikai tettet, de a gondolati energiát is értjük) háromféle karma teremtődik: negatív, pozitív vagy semleges.

Minden inkarnációban van egy olyan batyunk, amit “phararbdha karma”-ként nevezünk, és ami az adott életben megoldandó karmikus feladatainkat tartalmazza. Ezek egy részét már eleve hozzuk magunkkal a korábbi megtestesüléseinkből, míg másokat a jelen életünkben teremtünk.

De mit is jelent a Karma Jóga? Egy olyan rendszer, amely az okokkal, a cselekedetekkel (akár gondolatokkal) és azok következményeivel foglalkozik. Alapvetése, hogy minden, amit csinálunk, hat a testünkre, a tudatunkra és az elménkre, és a hatás minősége attól a szándéktól vagy erkölcsi értéktől függ, amellyel a cselekvő a tette pillanatában bírt.

A Karma Jóga törvényeit a hagyomány így határozza meg:

 1. Ne teremts magadnak negatív karmát, mérlegeld a következményeket és előzd meg a bosszút (megtorlást)!
 2. Ne hazudj!
 3. Kerüld el a gyilkolást, az erőszakot, a kegyetlenséget,  a gyűlöletet, a haragot és a durva szavakat!
 4. Kerüld a lopást, a csalást és a nem méltó társaságot!
 5. Kerüld a helytelen szexuális érintkezést!
 6. Kerüld a féltékenységet, a kapzsiságot és a pletykálkodást!
 7. Kerüld a leittasodást és a tested bántalmazását!
 8. Kerüld a tiszteletlenséget és az árulást!
 9. Soha ne távozz a kötelességeid teljesítése nélkül!
 10. Oldd meg az őseiddel és a tanítóiddal (mestereiddel) kapcsolatos problémákat ott és akkor, amikor felmerülnek!
 11. Oldd meg a gyermekeiddel (utódokkal) és a tanulókkal (tanítványaiddal) kapcsolatos problémákat ott és akkor, amikor felmerülnek!
 12. Oldd meg a benned lévő gyászt és bánatot!

A karma feloldása, a számlák kiegyenlítése az “adósság megfizetése” és a megbocsátás által érhető el. Éppen ezért minden helytelen, bántó, ítélkező gondolat kapcsán érdemes azonnal egy megbocsátás gyakorlatot végezni. Ez egyszerre jelent bocsánatkérést, és megbocsátást mások felé, valamint önmagadtól önmagad felé.

Szeretettel,

Tomek Noémi I Örömvirág

info@oromvirag.hu
+36 (30) 88 302 11
www.facebook.com/oromviragtheta
www.oromvirag.hu

Az Örömvirág aktuális programjairól itt tájékozódhatsz…

Köszönöm a megosztásodat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − 16 =