Mire jó a panaszkodás? (letöltésekkel)

Általános

Ti is találkoztok olyan bejegyzésekkel a Facebookon, amiben valaki fennhangon panaszkodik? Amikor a sértettségét világgá kürtölve a másik félnek online üzenget? Vagy olyat, ami így kezdődik: “kíváncsi vagyok, ezt hányan osszák meg…”? Az őszbe forduló idő hatására egyre többet vagyunk a négy fal között, és egyre többek kommunikációja tevődik át a virtuális világba, így a panaszkodós posztok ismét megsokasodtak. 

A panaszkodás egy nagyon érdekes jelenség, amin mindenkinek érdemes elgondolkodni! Panaszkodni valamilyen helyzet miatt, vagy konkrétan valakire szoktak az emberek, ami világosan rámutat a lényegre: aki panaszkodik, az az élete, a hangulata, az érzései felelősségét másra hárítja.

Aki panaszkodik, az áldozat. Aki panaszkodik, az figyelmet szeretne kapni. Aki panaszkodik, az azt kéri másoktól, hogy sajnálják a helyzete miatt, és értsenek vele egyet abban, hogy mennyire rossz neki, és abban is, hogy ezt nem érdemelte meg. Az áldozati szerep önigazolása zajlik, ami mögött valójában az önértékelés teljes hiánya bújik meg.

Eckhart Tolle így ír a panaszkodásról:

“Figyeld meg, rajtakapod-e magad panaszkodáson – szóban vagy gondolatban – az adott helyzettel, mások tetteivel vagy szavaival, környezeteddel, élethelyzeteddel vagy éppenséggel az időjárással kapcsolatban! A panaszkodás mindig az éppen létező el nem fogadás. S ez minden esetben tudattalan negatív töltést hordoz. Amikor panaszkodsz, áldozattá teszed magad. Ha szót emelsz, akkor viszont erőd birtokában vagy! Változtass hát a helyzeten tettel, vagy szükség és lehetőség esetén mondd el a véleményedet, és lépj ki a helyzetből, vagy fogadd azt el! Minden más őrültség.”

Bármit csinálunk, bármilyen negatív viselkedésformát gyakorlunk épp, bármi is az, amin változtatni szeretnénk, de annak ellenére sem tudunk, hogy az rossz nekünk, egyetlen kérdést érdemes feltenni magunknak: “milyen nyereségem van ebből  az egészből?”.

Amikor a személyes konzultációkon megkérdezem ezt, az emberek nagy része a “semmilyen” választ adja, többnyire felháborodottan vagy dühösen. Mert miért is lenne nyereség egy rossz munkahely egy lenéző főnökkel? Milyen haszna lehetne valakinek egy megalázó párkapcsolatból, amiben megcsalják? Mire jó valakinek egy betegség, ami nem csak egészségileg, de anyagilag is romba dönti?

A helyzet az, hogy mindig megtaláljuk a választ. Az ok, azaz a “nyereség” gyakorta éppen az, hogy lehet valami miatt panaszkodni, van mit megbeszélni, és így mások figyelme is megkapható. Figyelmet pedig az szerez ilyen módon magának, aki nem hiszi el, hogy enélkül is elég érdekes. Aki nem értékeli kellőképpen önmagát ahhoz, hogy elhiggye: mások számára érdekes és értékes személyiség, méghozzá extra drámák nélkül is.

Aki panaszkodik, az negatív rezgésesket ébreszt fel magában, és ugyanezt bocsájtja ki a környezetére. Aki partnere ebben azáltal, hogy támogatja és megerősíti az áldozati szerepében, az ugyanebben a negatív rezgésben van.

Kedves Olvasó! Mi lenne, ha itt és most tudatos döntést hoznál arról, hogy Te kilépsz ebből, és befejezed a panaszkodást és a panaszkodás energiájának megerősítását mind magadban, mind pedig másokban? Segítségképpen íme néhány megerősítés, amelyeket szeretettel tanúsítok Neked “letöltés”-ként  a ThetaHealing technika segítségével, ha kommentben írsz egy “IGEN”-t.

 • Tudom, milyen érzés anélkül élni, hogy panaszkodnék.
 • Megengedem magamnak, hogy tudjak anélkül élni, hogy panaszkodnék.
 • Tudom, milyen érzés értékesnek és figyelemre méltónak lenni a legmagasabb nézőpontból.
 • Tudom, milyen érzés értékesnek és figyelemre méltónak lenni anélkül, hogy ehhez panaszkodnom kellene.
 • Tudom, milyen érzés az önértékelés a legmagasabb nézőpontból.
 • Értékelem önmagam, tudom, hogy a legjobbat érdemlem.
 • Tudok anélkül élni, hogy másokat támogatnék a panaszkodásban.
 • Képes vagyok a konfliktusaimat azzal rendezni, akit érint, anélkül, hogy külső személyeket belevonnék.
 • Tudok anélkül élni, hogy kihátrálnék a konfliktusokból.
 • Megoldom a konfliktusaimat, és el tudom engedni a rossz érzéseimet.
 • Tudok anélkül élni, hogy ragaszkodnék a rossz érzéseimhez.
 • Tudom, milyen érzés megbocsátani.
 • Megengedem magamnak a megbocsátás felszabadító érzését.

Szeretettel,

Tomek Noémi I Örömvirág

info@oromvirag.hu
+36 (30) 88 302 11
www.facebook.com/oromviragtheta
www.oromvirag.hu

Az Örömvirág aktuális programjairól itt tájékozódhatsz…

Köszönöm a megosztásodat!

Mire jó a panaszkodás? (letöltésekkel)” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × öt =